Recomandări pentru dieta persoanelor obeze sau supraponderale

În obezitate și supraponderabilitate, boli de nutriție larg răspândite și care reprezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet zaharat, diverse forme de cancer (sân, prostata), ș.a., au fost create în ultimele decenii o serie de regimuri alimentare. Acestea s-au dovedit a fi mai mult sau mai puțin sănătoase, eficiente, sau fără niciun efect pentru pacienti, care și-au pus mari speranțe în ele. Majoritatea acestor diete, recomandă o alimentație bazată pe consum preponderent de proteine, reducerea lipidelor și eliminarea aproape în totalitate a produselor de natură glucidică. Un rol important în curele de slăbire îl joacă alimentele de natură vegetală, diverse legume și fructe, care în general sunt hipocalorice, conțin multe fibre vegetale, care împedică absobția din intestin și favorizează eliminarea și detoxificarea organismului. Printre fructele și legumele indicate în cura de slăbire, amintesc: merele, lămâiul, grepfruit, portocalele, cireșele, vișinele, pepenele verde, varza, țelina, tomatele, salata verde, spanacul, s.a. Cura de mere, în care se consumă pe parcursul unei zile doar 1 kg din aceste fructe  minunate, este menționată în literatura de specialitate, ca o metodă eficientă și sănătoasă, dar care este greu de tinut.



Comentarii