Plante medicinale și aromatice folosite în afecțiuni ale tubului digestiv

Majoritatea specialiștilor consideră că afecțiunile tubului digestiv se pot trata cel mai bine cu ajutorul preparatelor farmaceutice obținute din plante medicinale. Datorită contactului direct al acestor produse cu mucoasele care acopera tubul digestiv, începând cu cavitatea bucală și terminând cu rectul, fitoterapia este considerată în numeroase afecțiuni din această sferă, un tratament primar și nu unul complementar. Rezultate terapeutice foarte bune se pot obține în acest domeniu prin asocierea fitoterapiei cu dietoterapie și apiterapie.

În tratamentul fitoterapeutic al bolilor gastrointestinale, se folosesc plante medicinale și aromatice, cu efect: antiseptic, antiinflamator, tonic, laxativ, antidiareic, astringent, emolient,carminativ, antiulceros, ș.a. Aceste plante se pot folosi sub formă de ceaiuri simple sau compuse, respectiv sub diverse forme farmaceutice (tincturi, extracte, tablete, drajeuri, capsule, granule, pulberi, ș.a).

Bolile aparatului digestiv se clasifică în funcție de localizare, astfel că distingem plante medicinale utile în tratamentul afecțiunilor: buco-faringiene, gastrointestinale și hepatobiliare.



Comentarii