Lăptișorul de
matcă, cunoscut și sub numele de royal jelly, este o substanță cremoasă, de
culoare alb-gălbui, produsă de albinele lucrătoare, care amestecă mierea și
polenul cu enzimele aflate în glandele lor hipofaringiene pentru a produce
acest produs apicol cu proprietăți biologice deosebite. Larvele albinelor sunt
hrănite cu laptișor de matcă de albinele lucrătoare în primele 3-4 zile de la
eclozare. Matca, pe parcursul întregii sale perioade de maturitate, se hrănește
doar cu acest aliment excepțional și trăieste de opt sau zece ori mai mult față
de albina lucrătoare, care are o medie de viață de doar 2-3 luni.
În cadrul
coloniei de albine, lăptișorul de matcă are un efect antimicrobian prin care
protejează larvele de efectul unor microorganisme periculoase pentru ele și
asigură diferențierea albinelor lucrătoare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu