Respectarea unei diete adecvate în tratamentul bolilor hepatice, joacă un rol esențial, deorece țesutul hepatic are o foarte bună capacitate de refacere după afecțiuni, mai ales după infecții cu virus hepatitic tip A, dacă se respectă o alimentație sănătoasă, fără grăsimi saturate de natură animală și fără alcool. De multe ori se constată o strânsa corelație între bolile hepatice și cele biliare, de accea un regim alimentar și un mod de viața sănătos, pot contribui în mod decisiv la recuperarea acestor pacienți. Dintre fructele indicate în afecțiuni hepatobiliare, menționez: agrișele, cireșele, vișinele, fragile, căpșunile, gutuile, lămâile, măceșele, prunele, strugurii, ș.a. Aceste fructe se pot consuma crude, ca atare sau suc proaspăt, sau sub forma unor preparate: compot, sos, garnitură, sirop, jeleu (de.ex.gutuile), ș.a. Dintre legume, se recomandă: fasolea verde, cartoful, morcovul, vinetele, salata verde, ridichii, urzicile, spanacul, ș.a., sub forma unor preparate gastronomice ușor de digerat.
Comentarii
Trimiteți un comentariu