Efectele benefice asupra sanatatii ale busuiocului

https://librariascriitorilor.ro/books/details/495/aromaterapia-metoda-naturala-eficienta-pentru-prevenirea-si-tratarea-unor-boli/3
Busuiocul este o plantă erbacee cu periodă de vegetație scurtă (circa 100 de zile), cu tulpină de 30-60 cm înălțime, cu frunze dispuse opus, pețiolate, cu limbul ovat, ascuțit la vârf, cu flori mici albe sau roz, așezate în inflorescențe spiciforme.
Conținutul în principii active al frunzelor de busuioc, se compune din: ulei volatil, tanin, saponine, substanțe amare, ș.a. În unele specii de busuioc, în compoziția uleiului volatil, predomină eugenolul, în altele citralul (busuiocul lămîios), respectiv camforul (busuiocul albastru african). Uleiul volatil de busuioc (Basilici aetheroleum), se obține prin distilarea cu vapori de apă a părților aeriene ale plantei, recoltată la înflorire.
Datorită principiilor active pe care le conține, busuiocul  este folosit la combaterea balonării, flatulenței și a diverselor afecțiuni gastrointestinale. Are efecte benefice în combaterea tusei și la tratarea unor afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și ale cavității bucale.Uleiul volatil, obținut prin distilarea cu vapori de apă a plantei, se folosește de milenii în parfumerie și cosmetologie, având un efect tonifiant asupra pielii. Uleiul volatil de busuioc, are acțiune antidepresivă, antispastică, carminativă, digestivă, expectorantă, galactogogă, profilactică în boli infecțioase și tonic stomahic. Uleiul volatil de busuioc, se poate asocia în aromaterapie, cu alte uleiuri esențiale, ca cel de: geraniu, lavandă, bergamot, ș.a.


Comentarii