Cui ii place uleiul esential de lavanda?


Lavanda cu frunze înguste (Lavandula angustifolia), este o plantă din Familia Lamiaceae, larg răspândită în regiunea Mării Mediterane, dar care este cultivat cu succes în diverse părți ale lumii ca plantă aromatică și ornamentală, inclusiv în Europa Centrală.
Uleiul volatil de lavandă, se obține prin distilarea cu vapori de apă a florilor și ramurilor tinere, cu un randament de până la 2%.
Uleiul volatil de lavandă este de culoare gălbuie, are miros dulceag și balsamic, specific florilor de lavandă, iar componentele principale sunt linalolul și acetatul de linalil.
Uleiul volatil de lavandă este una dintre cele mai utilizate uleiuri esențiale în aromaterapie, dar și în cosmetologie, datorită mirosului plăcut și lipsei efectelor adverse. Uleiul volatil intră în compoziția unor preparate aromaterapeutice antireumatice, antimigrenoase și pentru combaterea înțepăturilor de insecte. Are un bun efect calmant, relaxant, fiind o componentă esențială în uleiuri de masaj, soluții pentru baie, dar și preparate folosite sub formă de aerosoli. Alături de uleiul volatil de trandafir, regăsim uleiul esențial de lavandă într-o extraordinară varietate de produse cosmetice, folosite la întreținerea pielii și fanerelor. 

Comentarii