Ayurveda, stravechea medicina indiana


Ayurveda se bazează pe o existenţă de 5000 de ani, fiind cea mai veche metodă terapeutică cunoscută şi utilizată şi astăzi cu succes nu numai în India, ci şi în alte părţi ale lumii. Puterea ayurvedei se fundamentează pe marea sa claritate şi cuprindere globală a interrelaţiilor dintre procesele fiziologice organice şi factorii externi, cum ar fi: clima, stările emoţionale şi mai ales alimentaţia, care este privit ca elementul cheie în relaţia boală-sănătate.
Ayurveda se focalizează înspecial pe problemele de sănătate fizică, dieta, plantele medicinale folosite în tratamentul diverselor boli și pune un accent important și pe masaj. Această metodă medicală tradițională indiană, include cele 8 ramuri principale ale medicinii clasice, adică: pediatria, ginecologia, obstretica, oftamologia, geriatria, ORL, medicina generală și chirurgia.
Ayurveda are în centrul teoriei ei conceptul de energie vitală, numită prana, adică energia originară care dă viață trupului și sufletului, asemănător medicinii tradiționale chineze, unde aceasta energie este denumita Qi, stă la baza vieții și sănătății.
Cele cinci elemente constitutive ale existenței, conform ayurvedei, sunt: pământul, aerul, focul, apa și eterul.


Comentarii