Uleiul volatil de maghiran un excelent carminativ


Măghiranul (Majorana hortensis) este o specie anuală de cultură din familia Lamiaceae, cu frunze ovale, mici, iar florile sunt grupate în inflorescențe globuloase. Mirosul și gustul părților aeriene ale plantei este plăcut, aromat, caracteristic. Măghiranul este una dintre cele mai apreciate plante aromatice și condimentare, originară din bazinul Mării Mediterane și care se poate cultiva în condițiile pedo-climaterice din zona noastră.
Măghiranul este o plantă aromatică, ale cărei frunze conțin ulei esențial, acid ursolic și oleanoic, taninuri, substanțe amare, săruri minerale, ș.a. Uleiul volatil de măghiran (Majorani aetheroleum), se obține prin distilarea cu vapori de apă a părtilor aeriene înainte și la înflorirea completă a plantei.
În ceea ce privește utilizarea în terapeutică, la măghiran s-a pus în evidență un bun efect antispastic stomacal și carminativ, care ajută la eliminarea gazelor intestinale (efect carminativ). Uleiul esențial de măghiran, are acțiune: analgezică, antispastică, antiseptică, diaforetică, diuretică, hipotensivă, sedativă și vasodilatatoare.


Comentarii