Uleiul esential de rozmarin


Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă perenă din familia Lamiaceae, originară din zona Mării Mediterane, care a fost folosită de milenii în scopuri medicinale. Se cultivă pe suprafețe întinse în țări unde nu exista pericol de îngheț (Tunisia, Franța, Spania, Italia, ș.a), pentru necesarul industriei farmaceutice, cosmetice și alimentare. Numele de rosmarinus, derivă din limba latină, fiind în traducere literară “roua mării”.
În condițiile de climă de la noi din țară, această plantă aromatică valoroasă, nu rezistă la temperaturile scăzute din timpul iernii, astfel că tufele de rozmarin, trebuie protejate în sere.
De la rozmarin se utilizează frunzele tinere, recoltate imediat dupa înflorire, care conțin ca principiu activ, ulei esențial, acid rozmarinic, substanțe amare, saponine, taninuri, săruri minerale, ș.a. Uleiul volatil ( Rosmarini aetheroleum), se obține prin distilarea cu vapori de apă a ramurilor tinere, respectiv a frunzelor de rozmarin.
Uleiul esențial de rozmarin, are numeroase efecte benefice asupra organismului, printre care se remarcă: efectul coleretic-colagog, de stimulare a secreției biliare, efectul spasmolitic, carminativ și tonifiant gastrointestinal, antireumatic, anti-aging, ș.a.


Comentarii