Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă
perenă din familia Lamiaceae, originară din zona Mării Mediterane, care a fost folosită de
milenii în scopuri medicinale. Se cultivă pe suprafețe întinse în țări unde nu
exista pericol de îngheț (Tunisia, Franța, Spania, Italia, ș.a), pentru
necesarul industriei farmaceutice, cosmetice și alimentare. Numele de
rosmarinus, derivă din limba latină, fiind în traducere literară “roua mării”.
În condițiile de climă de la noi din țară, această
plantă aromatică valoroasă, nu rezistă la temperaturile scăzute din timpul
iernii, astfel că tufele de rozmarin, trebuie protejate în sere.
De la rozmarin se utilizează frunzele tinere,
recoltate imediat dupa înflorire, care conțin ca principiu activ, ulei
esențial, acid rozmarinic, substanțe amare, saponine, taninuri, săruri
minerale, ș.a. Uleiul volatil ( Rosmarini aetheroleum), se obține prin
distilarea cu vapori de apă a ramurilor tinere, respectiv a frunzelor de
rozmarin.
Uleiul esențial de rozmarin, are numeroase efecte
benefice asupra organismului, printre care se remarcă: efectul coleretic-colagog,
de stimulare a secreției biliare, efectul spasmolitic, carminativ și tonifiant
gastrointestinal, antireumatic, anti-aging, ș.a.
Comentarii
Trimiteți un comentariu