Analizele
fizico-chimice ale diverselor sortimente de miere, au stabilit prezența
diverșilor acizi organici în compoziția acestui produs. Astfel, au fost
identificate pe lângă acidul gluconic și cantități mici de acid acetic, acid
citric, acid lactic, acid malic, acid succinic și acid formic, care dau
aciditatea specifică mierii.
Toate sortimentele
de miere conţin și o serie de substanțe minerale, dintre care cel mai important
este potasiul, care este prezent în cantitatea cea mai mare, alături de:
calciu, fosfor, magneziu, siliciu, fier, clor, sulf, ș.a.
Alături de aceste
elemente, în miere se află un număr important de microelemente (cobalt, cupru,
mangan, zinc, seleniu, ș.a), care sunt prezente în cantități foarte mici, dar
care au un rol fiziologic esențial pentru activarea unor enzime specifice
organismului uman.
În compoziția mierii
au fost identificate cantități mici de substanțe de natură proteică, sub formă
de aminoacizi liberi și proteine, care sunt prezente datorită urmelor de polen.
Mierea conține și o
mare diversitate de enzime, care provin din nectar, respectiv din secrețiile
specifice ale albinelor, care prelucrează acest produs. S-a pus în evidență
prezența unor enzime vitale, cum sunt: invertaza, amilaza, catalaza, fosfataza
și gluco-oxidaza.
Mierea conține
cantități mai mici de vitamine comparativ cu alte produse apicole sau alimente
(fructe, legume) și ele provin înspecial în urma “impurificării” cu polen. S-au
pus în evidență următoarele vitamine hidrosolubile în compoziția mierii: C, B1,
B2, B6, PP, biotina, ș.a. Tot, datorită polenului, în compoziția mierii au fost
identificate și o serie de bioflavonoide, cu multiple efecte terapeutice.
Comentarii
Trimiteți un comentariu