Ce contine o miere de buna calitate?


Analizele fizico-chimice ale diverselor sortimente de miere, au stabilit prezența diverșilor acizi organici în compoziția acestui produs. Astfel, au fost identificate pe lângă acidul gluconic și cantități mici de acid acetic, acid citric, acid lactic, acid malic, acid succinic și acid formic, care dau aciditatea specifică mierii.
Toate sortimentele de miere conţin și o serie de substanțe minerale, dintre care cel mai important este potasiul, care este prezent în cantitatea cea mai mare, alături de: calciu, fosfor, magneziu, siliciu, fier, clor, sulf, ș.a.
Alături de aceste elemente, în miere se află un număr important de microelemente (cobalt, cupru, mangan, zinc, seleniu, ș.a), care sunt prezente în cantități foarte mici, dar care au un rol fiziologic esențial pentru activarea unor enzime specifice organismului uman.
În compoziția mierii au fost identificate cantități mici de substanțe de natură proteică, sub formă de aminoacizi liberi și proteine, care sunt prezente datorită urmelor de polen.
Mierea conține și o mare diversitate de enzime, care provin din nectar, respectiv din secrețiile specifice ale albinelor, care prelucrează acest produs. S-a pus în evidență prezența unor enzime vitale, cum sunt: invertaza, amilaza, catalaza, fosfataza și gluco-oxidaza.
Mierea conține cantități mai mici de vitamine comparativ cu alte produse apicole sau alimente (fructe, legume) și ele provin înspecial în urma “impurificării” cu polen. S-au pus în evidență următoarele vitamine hidrosolubile în compoziția mierii: C, B1, B2, B6, PP, biotina, ș.a. Tot, datorită polenului, în compoziția mierii au fost identificate și o serie de bioflavonoide, cu multiple efecte terapeutice.



Comentarii