La ce trebuie sa fiti atenti cand folositi uleiuri esentiale?

In general, uleiurile volatile aplicate extern pe piele, cu exceptia uleiului de lavanda, care se poate folosi si nediluat in unele cazuri, se dilueaza intr-un ulei vegetal (de ex.: ulei de masline, floarea soarelui, jojoba, s.a), intr-o baza de unguent, crema, gel sau intr-o emulsie corespunzatoare.
Este interzisa aplicarea uleiurilor esentiale pure pe mucoase, in ochi si in jurul ochilor, in nas sau in urechi. In general nu este recomandata utilizarea uleiurilor esentiale in perioada sarcinii si alaptarii si nici la persoanele cu problem grave de sanatate (epilepsie, psihoze, unele forme de cancer, s.a).
Atentie deosebita la utilizarea uleiurilor esentiale la copiii sub 3 ani! Administrarea acestora se poate face in doze mici, corespunzatoare varstei, sub atenta supraveghere a medicului sau a specialistului in aromaterapie. Injectarea uleiurilor esentiale este strict interzisa, iar la persoanele care sufera de alergii se recomanda atentie deosebita in caz de utilizare a uleiurilor esentiale, deorece ele pot declansa reactii alergice grave, inclusiv soc anafilactic.
Unele uleiuri esentiale pot fi iritante pentru pielea sensibila, de aceea este indicat sa se efectueze un test de toleranta prin aplicarea catorva picaturi pe partea interna a incheieturii cotului, iar daca in 24 de ore apar iritatii, mancarimi in acea zona, atunci sa nu se foloseasca acel ulei esential.
Se cunosc anumite uleiuri volatile , ca de exemplu cel de bergamot si de coada soricelului, care sunt fotosensibilizante, ca urmare celor care le utilizeaza , se recomanda sa nu se expuna la soare dupa aplicarea lor pe piele, timp de minim 8 ore.

Comentarii