Ce plante condimentare sunt specifice gastronomiei transilvanene?


Gastronomia transilvăneană, a luat naștere prin interferența dintre bucătăria diverselor națiuni, care au trăit pe aceste meleaguri, remarcând-se astfel printr-o mare bogăție de plante condimentare, folosite la obținerea diverselor preparate culinare. Astfel, condimentele specifice bucătăriei românești, sunt: busuiocul, mărarul și usturoiul. Populația maghiară din Transilvania, folosește de secole măghiranul, ardeiul iute și chimenul, la prepararea diverselor specialități culinare, cum ar fi de exemplu , gulașul. Sașii , au adus în gastronomia transilvaneană, cherberul, folosit în ciorba de miel, care se servea de Paști, sau anisul , pentru prepararea turtelor dulci. Pentru evrei, pătrunjelul verde, înseamna un condiment cu conotații deosebit de importante, care simbolizează renașterea naturii, primăvara. Din acest amestec al diverselor culturi culinare, specifice diverselor națiuni, care au convețuit în Transilvania, s-a născut o gastronomie bogată, cu valențe specifice, care utilizează un număr mare de plante condimentare, pentru a da aromă și gust mâncării.


Comentarii