Uleiurile volatile si cresterea rezistentei la antibiotice.



În ceea ce priveşte efectul antiseptic al unor uleiurilor volatile ( cimbru, jaleş, oregan, arbore de ceai, cuişoare, scorţişoara, rozmarin, busuioc, ş.a., ea este deosebit de importantă în momentul de faţă, când se observă creşterea rezistenţei faţă de antibiotice, antimicotice şi antivirale de sinteză.  
Unele uleiuri volatile, cum este de exemplu cel de cimbru (Aetheroleum Thymi), au un efect semnificativ împotriva paraziţilor intestinali, atât de frecvenţi la copii cât şi la adulţi. Tot aici trebuie să remarcăm rolul plantelor condimentare, bogate în uleiuri volatile ( cimbru, pătrunjel, leuştean, ţelină, usturoi, ceapă, busuioc, coriandru, oregan, rozmarin, mărar, foenicul, mentă, salvie, ş.a.), care au un efect favorabil în păstrarea echilibrului bacterian al sistemului gastro-intestinal. Acest aspect este reliefat de importanţa pentru sănătate al gastronomiei mediteranienee, care foloseşte o mare varietate de condimente la prepararea alimentelor.

Comentarii