În ceea ce priveşte
efectul antiseptic al unor uleiurilor volatile ( cimbru, jaleş, oregan, arbore
de ceai, cuişoare, scorţişoara, rozmarin, busuioc, ş.a., ea este deosebit de
importantă în momentul de faţă, când se observă creşterea rezistenţei faţă de
antibiotice, antimicotice şi antivirale de sinteză.
Unele uleiuri
volatile, cum este de exemplu cel de cimbru (Aetheroleum Thymi), au un efect
semnificativ împotriva paraziţilor intestinali, atât de frecvenţi la copii cât
şi la adulţi. Tot aici trebuie să remarcăm rolul plantelor condimentare, bogate
în uleiuri volatile ( cimbru, pătrunjel, leuştean, ţelină, usturoi, ceapă,
busuioc, coriandru, oregan, rozmarin, mărar, foenicul, mentă, salvie, ş.a.),
care au un efect favorabil în păstrarea echilibrului bacterian al sistemului
gastro-intestinal. Acest aspect este reliefat de importanţa pentru sănătate al
gastronomiei mediteranienee, care foloseşte o mare varietate de condimente la
prepararea alimentelor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu