Menta care nu-i dementa!

Uleiul volatil de menta (Menthae piperitae aetheroleum)
Mentha piperita, care furnizeaza materia prima pentru obtinerea uleiului volatil de menta, este un hibrid, care se cultiva pe toate continentele. Partile aeriene ale plantei, se recolteaza in perioada infloririi si se supun distilarii cu vapori de apa , proces in urma careia rezulta un ulei volatil de culoare galben-verzui , cu un miros caracteristic de mentol.
                                                    

Utilizare in aromaterapie: raceli, dureri de cap, febra; dezinfectant bucal; antireumatic; antipruriginos si antialergic; efect antiemetic remarcabil, ceea ce-l face util la peroanele care sufera de greturi si varsaturi; efect carminativ puternic, eficient la persoanele care sufera de balonare excesiva; efect coleretic-colagog, utilizat la bolnavii cu afectiuni hepato-biliare.
In caz de raceli, boala care este insotita frecvent de raguseala si tuse, uleiul volatil de menta, se poate asocia cu ulei volatil de lavanda, in parti egale. Amestecul in parti egale de cate 3 picaturi de uleiuri volatile, se adauga la 2 litrii de apa fierbinte, cu care se face o inhalatie, sau abureala, cum se spune in popor.
O solutia de baie aromata, cu efect tonic , antiinflamator si dezinfectant , este bine venita in caz de gripa si raceli si contine: 3 picaturi de ulei volatil de menta, 2 picaturi de ulei de lavanda, emulsionate in 2-3 linguri de frisca lichida.

Comentarii