Starile de astm bronsic sunt caracterizate de nevoia intensa de aer, datorita unei stari alergice, peste care se suprapun si factori neuro-vegetativi.Tratamentul cu plante, se bazeaza pe substantele active care calmeaza spasmele bronchiilor, favorizeaza expectoratia, asigura vasodilatatia, sedarea usoara a pacientului si au un efect antiseptic.
Infuziile se administreaza calde, eventual indulcite cu miere, daca pacientul tolereaza acest produs.
INTERN. Plante cu efect spasmolitic:
-Cimbrisorul de camp (Herba Serphylli) si cimbrul de cultura (Thymus vulgaris), care calmeaza tuse spastica; se face infuzie din 1 lingurita de planta/200 ml. apa, din care se beau 2 cani/zi.
-Isopul (Herba Hyssopi), este bogat in ulei volatile, cu efect antiseptic si relaxant asupra bronchiilor; se face infuzie din 1 lingurita planta/200 ml. apa, din care se beau 2-3 cani/zi.
-sovirv (Herba Origani), din care se face infuzie, dintr-o lingurita planta/200 ml. apa, din care se beau 2-3 cani/zi.
-semintele de marar dulce (Fructus Foeniculi), care prin uleiul volatile, pe care le contin sunt un bun calmant al tusei; se face infuzie din ½ lingurita seminte/200 ml. apa, din care se beau 2-3 cani/zi.
-radacina de valeriana (Radix Valerianae); care se foloseste sub forma de pulbere( de 3 ori/zi, cate un varf de cutit); infuzie ( 1 lingurita planta/200 ml. apa, care se bea in cursul unei zile); tinctura 20% din care se beau 15-20 de picaturi de 3 ori/zi.
-flori de musetel (Flores Chamomillae), care se foloseste inspecial pentru astmul bronsic al copiilor; infuzie, 1 lingurita planta/200 ml. apa, din care se beau 2 cani/zi.
-frunze de patlagina(Folium Plantaginis); infuzie dintr-o lingura/200 ml. apa, care se ia treptat in cursul unei zile.
Comentarii
Trimiteți un comentariu