Terapii complementare si alternative folosite in afectiuni respiratorii.

In afectiunile aparatului respirator, se pot utilize cu succes o serie de terapii complementare si alternative, cum sunt : fitoterapia, aromaterapia, apiterapia, homeopatia, acupunctura, dietoterapia, cromoterapia, s.a. Aceste metode traditionale se pot folosi singure sau asociate cu alte metode alternative, dar se combina si cu medicina alopatica, atunci cand boala presupune si un tratament cu antibiotice sau alte medicamente de sinteza.
Bolile aparatului respirator se pot grupa in :
-afectiune ale cailor respiratorii superioare(nas, faringe, laringe, amigdale),
-afectiuni ale cailor respiratorii inferioare(trahea, bronhiile si plaminii(alveolele pulmonare)
Nasul este principala bariera de protectie impotriva microorganismelor patogene( microbi, virusuri, ciuperci), care patrund prin aerul inspirat. Prin milioanele de cili si prin mucoasa nazala, are loc filtrarea si sterilizarea partiala a aerului, care trebuie sa ajunga la plamini, pana in alveolele pulmonare..
Din nas aerul trece in faringe, acolo unde cavitatea nazala comunica cu cea bucala si care este o zona sensibila ,expusa diverselor infectii, care pot cauza faringite. Intre faringe si trahee , este localizat laringele, care prin intermediul corzilor vocale, este organul vocii umane. In caz de inflamatii acute sau cronice ale laringelui, apare laringita, care in cazuri grave poate duce la pierderea totala a vocii.
Amigdalele, sunt supuse deseori unor procese infectioase cu microbi patogeni, cum ar fi de exemplu, Streptococul beta hemolitic, care produce si angina streptococica si care poate cauza grave probleme de sanatate.
Sub laringe se gaseste un tub cartilaginos lung de circa 15 cm., denumita trahee si care se bifurca in doua bronhii principale. Plamanul drept este format din 3 lobi iar cel stang din 2 lobi, care sunt inveliti in pleura. Datorita infectiilor, provocate de diversi agenti patogeni, se pot declansa infectii si inflamatii acute sau cronice, la nivelul acestor organe, cunoscute sub denumirea de: traheite, bronsite, traheo-bronsite, pneumonii, s.a.
Cauzele bolilor aparatului respirator, sunt:
-infectia, cu agenti patogeni.
-cauze predispozante: deviatii de sept nasal, hipertrofia de cornet, rinite, sinuzite, infectii dentare.
-suprasolicitarea corzilor vocale si a caii respiratorii superioare(cantareti).

Comentarii