De ce sunt mereu actuale terapiile C.A.M. ?

Metodele medicinii complementare si alternative, nu reprezinta o moda in terapeutica actuala, ci o necesitate, reflectata de larga utilizare a acestora de cea mai mare parte a locuitorilor Terrei. Potrivit unei evaluari a OMS, cea mai folosita metoda terapeutica la nivel mondial este medicina traditionala chineza, fiindca sunt peste un miliard de chinezi, care tin mult la aceste metode de tratament, care sunt folisite de milenii. Pe locul doi se situeaza homeopatia, pe locul trei fitoterapia si abia pe locul patru la nivel mondial, vine alopatia. Nimeni nu contesta rolul jucat de medicamentele sintetice in tratamentul unor boli considerate incurabile, pana la aparitia lor in terapeutica, cu circa 150 de ani in urma, ceea ce inseamna foarte putin timp in evolutia speciei umane. Dar, medicamentele sintetice au si aspecte negative, si anume:
-produc deseori reactii adverse( numai in SUA mor anual circa 100.000 de oameni din cauza reactiilor adverse provocate de medicamentele sintetice).
-se adreseaza inspecial tratamentului diverselor boli si mai putin preventiei (profilaxiei) acestora.
-sunt scumpe, ingreunind bugetele destinate sanatatii si prin aceasta devin greu accesibile in tarile sarace sau in curs de dezvoltare.
-au limite intr-o serie de afectiuni greu curabile (cancer, SIDA, malarie, )
Avantajul metodelor complementare fata de alopatie, rezida in faptul, ca:
-au un rol important in prevenirea diverselor boli, deci au un efect profilactic remarcabil.
-nu produc, sau produc rar reactii adverse.-se pot administra unor categorii speciale de bolnavi( sugari, gravide, lauze, batrini), la care medicamentele sintetice sunt contraindicate sau restrictionate.
-sunt mai ieftine decat medicamentele sintetice, ceea ce le face mai accesibile pentru pacienti.
-se pot administra timp indelungat bolanvilor cronici cu: hipertensiune, diabet, reumatism, s.a., fara sa produca dependenta. Acest fapt este extrem de important intr-o lume care imbatrineste din ce in ce mai mult.

Comentarii