In zilele noastre remarcam incidenta foarte mare a afectiunilor cardiovasculare , care se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea, atat la nivel mondial cat si la noi in tara.
Romania este pe locul 4 in lume la mortalitatea provocata de afectiunile cardiovasculare, care la noi reprezinta 61% din totalul deceselor.
La nivel mondial, in fiecare secunda moare un om din cauza unei afectiuni cardiovasculare iar din 10 persoane care fac infarct miocardic, 3 mor in perioada imediat urmatoare.
Factorii de risc majori ai afectiunilor cardio-vasculare, sunt : alimentatia nesanatoasa ( bogata in grasimi de natura animala), obezitatea, fumatul activ si cel pasiv, consumul exagerat de alcool, stres-ul vietii cotidiene, sedentarismul, unele medicamente alopatice, s.a.
In tratamentul profilactic al bolilor cardio-vasculare, unele metode de medicina complementara si alternativa, ca : dietoterapia, fitoterapia, apiterapia, s.a. , joaca un rol important. Factor decisiv in prevenirea acestor maladii este dietoterapia, adica alimentatia sanatoasa, bazata pe: consum moderat de carne alba ( peste, pui, curcan ), reducerea la minimum a carnii rosii ( porc, vita, vanat ) si a grasimilor de natura animala ( untura, slanina) si inlocuirea lor cu uleiuri vegetale ( floarea soarelui, masline, soia, germeni de porumb, s.a.) . Un regim alimentar bogat in legume si fructe, cu un continut ridicat de substante balast(microceluloza), care sa nu permita absobtia lipidelor din intestin, este benefica pentru persoanele predispuse la aceste boli. Alimentatia compusa din : fasole, mazare, linte, soia, morcov, patrunjel, telina, mere, pere, gutui , cereale integrale, tarite, paine graham, este ideala pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu