Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat, este una din bolile cele mai periculoase si grave ale secolului XXI, care se caracterizeaza prin cresterea glicemiei, respectiv a zaharului in sange, peste limita admisa de 70—120 mg/100 ml sange. 
Insulina este un hormon secretat de pancreas, de insulele Langerhans si care are un rol determinant in reglarea glicemiei. 
Distingem doua feluri de diabetes melitus , tip I si de tip II. 
Diabetul de tip I, reprezinta circa 5% din totalul bolnavilor de diabet si care se instaleaza la varsta tanara, la persoane deobicei slabe si este insulino-dependenta.
Diabetul de tip II, se instaleaza deobicei la persoane mai in varsta ( peste 50 de ani), supraponderale sau obeze, care dispun de rezerve de insulina, dar care nu poate fi valorificat de organism din cauze metabolice. 
La diabetul de tip II, se produc grave dereglari nu numai in metabolismul glucidic , ci si in cel lipidic. 
Exista factori ereditari in cazul diabetului, care influenteaza in mod semnificativ predispozitia spre aceasta boala. 
Tratamentul se face cu insulina in diabetul de tip I si cu medicamente antidiabetice, in majoritatea cazurilor de diabet de tip II. 
Preventia este deosebit de importanta si decisiva in diabetul de tip II. Hrana saraca in glucide si lipide dar bogata in legume si fructe, cereale integrale, tarate, cu continut ridicat de substante balast (fibre vegetale), care sa impiedice absobtia glucidelor si lipidelor din intestin, este indicata

Comentarii