"Ca sa nu te loveasca guta".

Guta este o boala metabolica grava, care se caracterizeaza prin cresterea concentratiei de acid uric in sange si depunerea de urati , inspecial la nivelul articulatiilor mici ale miinilor si picioarelor.
Pentru tratamentul fitoterapeutic al gutei, se folosesc plante medicinale cu actiune diuretica, detoxifianta, calmanta, antireumatica, care se administreaza intern sau extern.
 Exemple de plante medicinale, utile in aceasta afectiune:
-florile de soc (Flores Sambuci), care prin diureza si sudoratia puternica, duc la o eliminare masiva a toxinelor; infuzie; 1-2 lingurite/cana , din care se beau 3-4 cani/zi. 
-frunzele de mesteacan (Folium Betulae), care cresc diureza; infuzie, 2 lingurite/ cana; se lasa sa se raceasca iar apoi se adauga 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, pentru neutralizare, dupa care se strecoara si se bea in doua reprize la interval de 4 ore. 
-frunzele de frasin (Folium Fraxini); infuzie, 1-2 linguri/cana; se beau 2-3 cani/zi. 
-frunzele de afin (Folium Myrtilli), cu efect dezinfectant si antiinflamator,  care contribuie la eliminarea uratilor, datorita arbutinei ; infuzie, 1 lingurita/cana, se beau 2-3 cani/zi. 
-papadia (Folium, Radix et Herba Taraxaci); infuzie sau decoct; 1-2 lingurite/cana; se beau 2-3 ceaiuri/zi. 
-frunza de urzica (Herba Urticae); infuzie; ; 1 lingura/cana; 2-3cani/zi. 
-turita mare (Herba Agrimoniae); infuzie sau decoct; 1 lingura/cana; 2-3 cani/zi. 
-coada racului (Herba Anserinae), merge foarte bine in cure de lunga durata in artrite; infuzie; 1 lingura/cana; se beau 2-3 cani/zi. 
-coada calului (Herba Equiseti); decoct; 1 lingurita/cana; se beau 3-4 cani/ zi , ca lichid de intretinere. 
-alte plante folosite in guta si in manifestarile colaterale gutei: troscot (Herba Poligony), rizom de pir (Rhizoma graminis), radacina de iarba mare (Radix Inulae), fructe de catina (Fructus Hipophae ), fructe de ienupar (Fructus Juniperi), teci de fasole (Fructus Phaseoli), fructe de porumbar (Fructus Pruni spinosi), matase de porumb (Stigmata Maydis)), conuri de hamei (Strobuli Lupuli). 
Aceste plante se pot folosi sub forma de ceaiuri simple si compuse, precum si in diverse forme farmaceutice.

Comentarii