Mierea este un aliment-medicament, cu multiple utilizări în afecţiuni ale tubului digestiv (hepatite, insuficienţa hepatică), boli de nutriţie, afecţiuni cardiace (insuficienţa cardiacă), afecţiuni nervoase (insomnii), ş.a. Dar acest produs se foloseşte cu succes şi extern într-o serie de boli dermatologice şi în cosmetologie. Mierea are o compoziţie complexă, formată din zaharuri (81,3%), dintre care remarcăm glucoza (31,28%), zaharoza (5%), fructoza (38,19%), maltoza (83%), aminoacizi, vitamine (B1, B2, B6, C, P, ş.a.), minerale (calciu, magneziu, fier, cupru, zinc, ş.a.), enzime, hormoni, factori antibiotici. În alimentaţie şi terapeutică folosim o gamă largă de miere, cum ar fi:
- mierea de salcâm, cu efect antiseptic şi de calmare a tusei.
- mierea de tei, care are acţiune antiseptică şi se recomandă în bronşite dar se foloseşte cu bune rezultate în tratamentul insomniilor.
- mierea polifloră este bogată în uleiuri volatile şi microelemente, având un rol antiseptic şi sedativ.
- mierea de roiniţă, cu efect sedativ, calmant.
- mierea de mentă, cu efect antispastic şi carminativ.
- mierea de trifoi, cu efect diuretic şi expectorant.
- mierea de conifere, cu acţiune antiseptică, antiinflamatoare şi diuretică.
Comentarii
Trimiteți un comentariu