Despre virtutiile terapeutice ale marului.

Fara doar si poate, marul este una dintre cele mai sanatoase si accesibile fructe dela noi. Creste din abundenta sub o mare varietate de soiuri, de diverse culori si arome. Un dicton larg raspandit in Europa, spune: " Un mar pe zi, doctorul niciodata", sau mai pe romaneste, "Un mar pe zi , alunga boala".
In compozitia marului, sau identificat: zaharuri usor asimilabile, elemente minerale esentiale pentru sanatate, printre care se remarca continutul ridicat de ioni de potasiu, vitamine de mare importanta pentru organism ( A, B, C, PP, s,a), pectine cu efect detoxifiant, s.a.
Merele favorizeaza digestia, prin cresterea secretiei salivare si gastrice si prin efectul direct al pectinelor pe care le contin, previn constipatia. Au un efect diuretic usor si prin aportul de ioni de potasiu, sunt foarte utili la bolnavii care sufera de afectiuni cardio-vasculare, fiind indicate in: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, dislipidemii . Aceste fructe minunate, sunt folosite cu succes la persoanele care sufera de diabet, la care desigur se prefera soiurile mai sarace in glucide, precum si in curele de slabire, la cei care sunt obezi sau supraponderali .
Merele, consumate cu coaja, au un efect tonifiant asupra dintilor si gingiilor, fiind un factor de preventie al paradontozei.

Comentarii