Factorii de risc exogeni sau de mediu in cancerul de san, sunt:
1.iradierea regiunii toracice (mai ales înainte de 30 de ani).
2. dieta bogată în grăsimi, proteine şi dulciuri rafinate. Studiile arată că ţările industrializate cele mai afectate de poluare prezintă o frecvenţă mai ridicată a cancerului de sân. Explicaţiile pentru aceasta ar putea fi variate, începând de la condiţiile economice din aceste ţări, care favorizează un regim alimentar bogat în grăsimi alimentare, mbogăţit cu substanţe chimice provenite din tratamentele cu pesticide şi hormonale la care sunt supuse produsele alimentare. Aceste tratamente sunt suspectate că ar juca un rol important în apariţia cancerului. O alimentaţie prea abundentă favorizează apariţia cancerului de sân, deoarece excesul de grăsimi şi adaosuri alimentare, cunoscuţi sub denumirea de E-uri, la femei duce la producerea unei cantităţi însemnate de estrogeni. De aceea se recomandă o alimentaţie cumpătată, săracă în grăsimi şi carne roşie, dar completată cu fructe şi legume proaspete.
3. expunerea sânilor la radiaţii ultraviolete, mai ales la pacientele cu modificări de mastopatie.
4. consumul de alcool. Obiceiul de a consuma unul sau mai multe pahare de alcool pe zi duce la o creştere uşoară a riscului de apariţie a cancerului de sân.
5. stresul - este atît un factor de risc cât şi un factor de agravare. Implicaţiile stresului în cancer au fost studiate şi continuă să fi obiectul a numeroase studii.
6. contraceptivele orale-considerate ca factor de risc când sunt administrate înainte de prima sarcină sau pe o perioadă mai mare de 10 ani. Cât despre femeile la menopauză, se pare că tratamentul hormonal substitutiv bazat pe asocierea de estrogeni şi progestative ar duce la o uşoară creştere a riscului pentru cancerul de sân.
7. factorii virali-virusurile ARN tip B şi C
8. expunerea prelungită la unde electromagnetice
9. fumatul activ sau pasiv.
Comentarii
Trimiteți un comentariu