Apiterapia

Apiterapia, inseamna utilizarea produselor apicole pentru prevenirea si tratarea unor boli. Este o metoda terapeutica extrem de veche, legata de inceputurile existentei omului pe Pamant si care este folosita cu succes si in prezent. Exista o traditie deosebit de valoroasa de utilizare a produselor  stupului în spatiul carpato-dunarean, care merita sa fie studiata si folosita in zilele noastre. Cele mai utilizate produse apicole in terapeutica sunt: mierea, propolisul, laptisorul de matca, polenul, veninul de albine si ceara.
          Mierea este un aliment-medicament, cu multiple utilizari in afectiuni ale tubului digestiv (hepatite, insuficienta hepatica), boli de nutritie, afectiuni cardiace (insuficienta cardiaca), afectiuni nervoase (insomnii), s.a. Dar acest produs se foloseste cu succes si extern intr-o serie de boli dermatologice si in cosmetologie.
          Propolisul are o compozitie chimica extrem de complexa (bioflavonoide, microelemente), care ii confera efecte terpeutice diverse, cum ar fi: antimicrobian, antimicotic, antivirotic, antitumoral, antiinflmator, cicatrizant, s.a.), ceea ce face ca produsele care se obtin din propolis (tinctura, extractul, unguentele, tabletele, ş.a.), sa aibe aplicatii terapeutice diverse intr-o serie de boli dar si sa joace un rol preventiv deosebit prin stimularea imunitatii organismului uman.
            Laptisorul de matca şi polenul recoltat de albine, sunt produse cu valoare nutritiva foarte ridicata, ceea ce le face utile intr-o serie de afectiuni de nutritie, stare de convalescenta, impotenta sexuala, s.a.
            Veninul de albine s-a folosit pentru tratamentul diverselor forme de reumatism, dar din cauza potentialului alergizant ridicat al acestui produs, in ultima vreme este mai rar utilizat în terapeutica.
            Ceara de albine a fost folosita timp de secole pentru prepararea unor produse cosmetice si isi gaseste si in mileniul III aplicabilitatea in acest sector.
              Produsele apicole se pot asocia cu succes intre ele (de ex. mierea cu propolis şi laptisor de matca), iar apiterapia se poate potenta si prin asociere cu alte metode complementare, cum ar fi: fitoterapia, aromaterapia, dietoterapia, s.a.

Comentarii