joi, 16 aprilie 2015

Cateva beneficii pentru sanatate ale uleiului de masline



Uleiul de masline virgin era considerat de catre vechii greci cheia longevitatii si a pastrarii sanatatii mentale. Acest aliment-medicament obligatoriu trebuie sa faca parte din farmacia casei.Cei ce vor sa-si mentina inima sanatoasa si arterele curate, fara ateroame, este suficient sa ia timp de opt saptamani, pe langa dieta obisnuita, doua linguri de ulei de masline pe zi. Uleiul de masline se ia si pentru hipertensiune, trei linguri pe zi, una dimineata, una seara si una in salate. Uleiul de masline poate ameliora diabetul zaharat la adulti daca se administreaza timp de opt saptamani doua linguri de ulei de masline pe stomacul gol, iar pentru intretinere o lingura pe zi toata viata. In caz de constipatii se iau doua linguri de ulei de masline seara, la culcare, timp indelungat, fiind unul din cele mai blande laxative.Vezica biliara este stimulata cu una-doua lingurite de ulei de masline, inainte de masa. Acesta declanseaza secretia vezicii inainte ca mancarea sa ajunga in stomac. Datorita vitaminei E pe care o contine, uleiul de masline ajuta la vindecarea ulcerului, el functionand ca un pansament gastric, daca se iau doua lingurite pe zi timp indelungat.Uleiul de masline este bun si pentru uz extern contra caderii parului, crapaturilor pielii si a calcaielor. Uleiul de masline este indicat in cazul tenurilor uscate si ridate si este o componenta esentiala in preparatele cosmetice din antichitate si pana in prezent.

 

 

Maslinul - istorie si legenda



Uleiul de maslin sau untdelemnul nu se extrage din samburi, ci din pulpa sau carnea fructului (cu cat fructul este mai carnos, cu atat uleiul este mai putin si inferior calitativ). Din aceasta constatare, vechii preoti egipteni ziceau despre invataceii lor intocmai cum se zice si despre maslina - cu cat mai multa carne pe ea, cu atat mai putin ulei - adica cu cat corpul este mai mare cu atat este mai putin suflet, mai putina minte in el.Homer numea uleiul de masline "lichidul de aur". A fost medicament, substanta magica, sursa inepuizabila de fascinatie si uimire; asemanator vinului, nu exista doua tipuri de ulei de masline la fel. Fiecare tip este influentat de sol, clima, soi, varsta, metode de obtinere.


Maslinul - arborele biblic



Maslinul este un arbore fructifer intotdeauna verde, cu trunchiul adesea stramb, cultivat mai mult in regiunile mediteraneene pentru lemnul si mai ales pentru fructele lui bogate in ulei. Ramura de maslin este un simbol al pacii.Maslinul are inaltimea de 6-12 metri trunchiul sau este adesea stramb, iar din cauza incolacirii nodurilor, are o infatisare fantastica.
Lemnul sau este galben cu dungi negre, avand diverse utilizari. Frunza maslinului in forma de lance este verde si iarna, iar ramurile sunt foarte numeroase. Florile de maslin sunt dese si marunte, ca ale liliacului. Fructele se dezvolta din flori albe in forma de cruce, au forma alunelor mai mari, culoarea fiind la inceput verde si apoi neagra.




miercuri, 15 aprilie 2015

Ce efecte terapeutice are uleiul de nard?



Uleiul din radacina de nard obtinut prin distilare, este un lichid uleios, pal galbui, foarte placut mirositor, iute la gust, care are actiune antiinflamatorie, antipiretica, bactericida, fungicida, laxativa si purgativa. Se ambaleaza in sticle de culoare inchisa sau in vase de alabastru cu gat lung si ingust.Laboratoarele de parfumerie din Egipt se pare ca extrag cel mai bun ulei esential de nard.  Uleiul sintetic de nard poate sa semene cu uleiul natural de nard, dar nu confera miros permanent. Uleiul sintetic isi gaseste utilizare in industria parfumurilor.

Ce este nardul?



Nardul este numele dat mai multor specii de plante erbacee din familia Valerianaceae. Planta are radacina scurta si groasa, fibroasa si foarte aromata, cu frunze moi si flori rosii purpurii,cu fructul nuciform. Este raspandit pe dealurile din India, China, Japonia, Nepal. Din radacina de nard se extrage, prin diferite metode, uleiul de nard, care este folosit frecvent in parfumerie.