Despre fitoterapia afectiunilor aparatului urinar.

  
Sezonul rece se caracterizeaza prin cresterea incidentei bolnavilor care sufera de afectiuni ale aparatului urinar. In mare parte, aceste boli sunt acute si sub influenta unui tratament adecvat, se vindeca in timp scurt in timp ce altele sunt cronice, sau netratate corespunzator si devin suferinte de lunga durata. De exemplu, o cistita acuta, care nu este tratata bine si la timp, devine o afectiune cronica, iar agentul bacterian care l-a provocat, devine rezistent la sulfamide sau antibiotice . Putem asocia tratamentului alopatic, diverse metode complementare si alternative, ca ; fitoterapia, aromaterapia, apiterapia, homeopatia, dietoterapia, s.a. 
Principalele efecte terapeutice ale plantelor medicinale, in afectiuni ale aparatului urinar , sunt : diuretic, antiseptic, emolient, antiinflamator, spasmolitic, detoxifiant.
Plantele medicinale cu efect diuretic se pot folosi ca adjuvant in unele afectiuni cardiace  (insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala, edemele cardiorenale) si in unele boli metabolice ( guta, azotemie), precum si in boli reumatice.
Alaturi de plante medicinale cu efect diuretic, se asociaza plante cu efect  antiseptic in: nefrite, pielite, pielonefrite, cistite.

Comentarii