miercuri, 19 decembrie 2012

Cum ne protejam in sezonul rece cu uleiuri volatile?

Uleiurile volatile, obtinute din plante aromatice, au fost folosite de milenii pentru prevenirea si tratarea unor boli. Scoala franceza face o diferentiere intre fitoterapie si aromaterapie, ceea ce se justifica prin abundenta de uleiuri volatile din zona mediteraneeana. Uleiurile volatile se obtin din plante aromatice, ca : menta  (Mentha piperita), cimbrul (Thymus vulgaris), oregan ( Oreganum vulgare), pin ( Pinum sylvestris), brad(Abies alba), marar (Anethum graveolens), busuioc (Ocimum basilicum), trandafir (Rosa damascena), lamiie, portocal, santal (Santalum sp.), ylang-ylang, ulei de arbore de ceai ( Melaleuca alternifolia), s.a.Aceste uleiuri volatile se obtin din plante aromatice prin: presare ( uleiul volatil din pericarp de lamaii si portocal), distilare cu vapori de apa, extractie cu solventi organici, extractie cu bioxid de carbon lichid, s.a.Uleiurile volatile au diverse aplicatii in terapeutica si in cosmetica, ceea ce le face sa fie extrem de cautate din anichitate si pana in zilele noastre. Paracelsus, marele medic si alchimist al Evului Mediu, le-a denumit “Quinta Essentia” si le-a folosit deseori in tratamentele sale.Uleiurile volatile au efecte terapeutice extrem de variate, cum ar fi: antibacterian (  uleiul volatil de cimbru), antimicotic ( uleiul volatil de lavanda), emolient ( uleiul volatil de trandafir), antiemetic ( uleiul volatil de menta), antireumatic ( uleiul volatil de brad), descongestionant asupra mucoaselor nazale ( uleiul volatil de pin), s.a. Uleiurile volatile se folosesc rareori singure ( uleiul de lavanda in arsuri) , cel mai adesea diluate in uleiuri grase ( ulei de masline, ulei de floarea soarelui, ulei de migdale, ulei de piersici, ulei de jojoba s.a), sau incluse in baze de unguent sau creme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu