Dietoterapia

Dietoterapia foloseste pentru prevenirea si tratarea unor afectiuni, diverse  regimuri alimentare. Metoda a fost utilizata cu succes de-a lungul mileniilor, fiind cunoscuta de  medicina indiana, ayurveda, veche de peste 5000 de ani. Dietoterapia are un efect profilactic remarcabil, care permite utilizarea sa in prevenirea unor boli specifice civilizatiei zilelor noastre, cum ar fi: bolile cardio-vasculare, diabetul, obezitatea, s.a. Aceste boli sunt adevarate flageluri ale mileniului III, care pot sa fie combatute cu greu de medicina alopatica, dar in care regimul alimentar adecvat poate sa faca minuni.
O alimentatie sanatoasa se bazeaza pe urmatoarele percepte:
1. Consum zilnic de legume si fructe proaspete.
2. Reducerea consumului de carne rosie (porc, vita) si inlocuirea cu carne alba (pui, peste, curcan).
3. Reducerea la minim a grasimilor saturate de natura animala (slanina, untura).
4. Folosirea grasimilor de natura vegetala (ulei de maslin, ulei de floarea soarelui, ulei de germeni de porumb, s.a.)
5. Reducerea consumului de sare de bucatarie si inlocuirea ei cu sare de mare.
6. Folosirea fainii integrale bogate in vitamine din grupul B şi microceluloza (tarate), in locul fainii albe, pentru obtinerea produselor de panificatie.
7. Consumul  a minim 2 litri de lichide pe zi (apa minerala, supe, ceaiuri medicinale) si evitarea bauturilor carbogazoase artificiale indulcite cu zahar.
8. Folosirea a 100-200 ml de vin rosu de foarte buna calitate pe zi; acest produs este bogat in resveratrol, care este unul din cei mai puternici antioxidanti naturali.
9. Evitarea margarinei, care este un produs artificial şi inlocuirea ei cu cantitati mici de unt.
10. Evitarea mancarurilor si bauturilor bogate în conservanţi (E-uri).
11. Inlocuirea zaharului cu miere de albine.
          Asocierea unei alimentatii sanatoase cu multa miscare (inot, gimnastica, fitness, aerobic), permite schimbarea modului de viaţa in spiritul wellness, ceea ce asigura restabilirea echilibrului dintre corp, minte si spirit.
          In dietoterapie rol determinant au suplimentele alimentare, care contin vitamine, minerale şi microelemente, substante biologic active (enzime, bioflavonoide, taninuri, microceluloza, s.a.) în doze necesare consumului zilnic şi intr-o forma biodisponibila (pulberi, tablete, capsule).

Comentarii